Обрати школу:

3 КЛАС. Урок 19. Цар Давид

 

Презентація: david.-z-komentaryami-na-slaydah.pps (11 774 кБ) 

Тестування: test.-david-microsoft-office-powerpoint.pps (5 758 кБ) 

 

Ключовий вірш: "Господи, Боже наш! Яке величне ім`я Твоє по всій землі! Слава Твоя піднеслася вище небес! Із уст дітей і немовлят вчинив єси хвалу перед ворогами Твоїми, щоб знищити ворога і месника. Коли погляну на небо – діло рук Твоїх, на Місяць і зорі, які ти поставив, то що є людина, що ти пам`ятаєш про неї, і син людський, що ти опікуєшся ним?" (Псалтир 8:2-10)

Місце Писання:  1 Цар. 16-31, 2 Цар., 1 Пар.

Закон Божий (протоієрея Серафима Слобідського): стор. 147-151.

Зміст уроку:

Таємне помазання Давида на царство:

* Після того, як перший ізраїльський цар Саул порушив основну умову свого обрання на царство (проявивши незаконне бажання діяти не як представник вищого Царя, а самовільно), Господь обрав Собі іншого представника, гідного вести народ за собою Божими шляхами. Ним став юнак на ім`я Давид.

* Давид був правнуком моавитянки Руфі, яка колись із любові до своєї свекрухи Ноеміні оселилася у Вифлеємі та прийняла віру ізраїльського народу. Тому в жилах Давида смішалися єврейська кров і кров благочестивого язичництва.

* Коли за натхненням Божим пророк Самуїл прийшов у сімейство Давидово, він спочатку побачив його старшого брата, величного і красивого зовні, та, пам`ятаючи Саула, подумав, що це, напевно, і має бути обранець Божий. Однак голос Божий сказав йому: «Не дивись на обличчя його, на високість зросту його, бо Я відкинув його. Я дивлюся не так, як дивиться людина: чоловік бо дивиться на лице, а Господь дивиться на серце», - і вказав на його молодшого брата, пастушка Давида, не видатного зовні, але з добрим серцем і поетичною душею.

* Самуїл таємно помазав його, і з того дня спочив на Давиді Дух Божий.

Зустріч двох ізраїльських царів:

* Давид після свого помазання продовжував звичайний спосіб життя - як і раніше, пас батьківські отари. Однак він мав настільки щедро обдаровану душу, що прославився своїми піснями і майстерною грою на гуслях. Саула ж охопила нудьга від дії злого духа і, щоб розважити царя, Давида запросили у палац. Від Давидових пісень царю відлягало на серці і Саул спершу навіть полюбив юнака.

* Величні і проникливі Давидові пісні склали в Біблії окрему книгу – Псалтир.

Героїчний подвиг Давида:

* Тим часом филистимлянське озброєне військо знову підступило до ізраїльтян.

За тодішнім звичаєм війська вишикувались одне проти одного, і з ворожого табору вийшов велетень Голіаф, проти якого всі боялися вийти на двобій.

* Але Давид, дізнавшись, вирішив вийти. Коли Давид пас овець, йому не раз доводилося відбивати овечку із левової пащі, тому й тут він не злякався. 

* Невисокий на зріст, в легкому пастушачому одязі й озброєний тільки пращою, Давид виступив проти закованого в залізні лати гіганта з мечем в руках. На презирливе глузування супротивника Давид відповів влучним попаданням каменем з пращі у лоба громили. Ворог рухнув, і Давид, підскочивши, відсік йому голову його ж мечем. Вороже військо від побаченого кинулось тікати.

* Саул, дізнавшись про подвиг, зробив Давида своїм воєначальником. Військова слава і популярність Давида серед народу ізраїльського стрімко росли.

Гонимий цар:

* Відчуваючи своїм ревнивим серцем наростаючу народну любов до свого царственого суперника, Саул перейнявся нестримною жадобою помсти. Спочатку приховано, а згодом і відкрито, Саул почав переслідувати Давида.

* Декілька разів Саул, в пориві сліпого гніву, метав списа у свого душевного лікаря, коли той співав йому заспокійливих пісень, однак Бог беріг Давида.

* Щоб позбутися суперника, Саул відправляв його у воєнні походи на вірну загибель, але благодать була над Давидом, і він повертався у ще більшій славі.

* Зрештою Саул відкрито проголосив Давида своїм ворогом і віддав наказ своїм військам його знищити. Давид змушений був переховуватись у печері.

Великодушність і благородство Давида:

* Не раз Боже Провидіння віддавало діючого царя Саула у повну владу Давидові: декілька разів Давид опинявся поряд із царем тоді, коли той про це не знав і був повністю беззахисний. Давид міг безперешкодно проткнути мечем Саула, коли той спав, проте не став цього робити і зупинив інших.

Відмова від боротьби за владу:

* Маючи на собі помазання на царство з вище, а отже і всі фактичні права на престол, Давид не тільки не мав наміру розправитися із своїм суперником, але і карав тих, хто насмілювався підняти руку на помазаника Божого. У війні із Саулом Давид не наступав, а тільки оборонявся, великодушно все йому прощаючи. Дізнавшись же про смерть царя Саула, Давид настільки щиро оплакував його, що ці його пісні і донині є взірцем високої честі і людяності.

Воцаріння Давида. Завоювання Єрусалима:

* Після смерті Саула Давид став царем Ізраїлю. Благодать і підтримка Господа допомогли йому переможно відтіснити ворогів зі своїх земель, відвоювавши нарешті і Єрусалим. З тої пори филистимлянам ніколи більше не вдавалося повернути собі колишню могутність, а з часом їм довелося навіть визнати гегемонію Ізраїлю. Єрусалим Давид зробив духовною столицею свого царства.

Перенесення ковчегу Завіту:

* Серцем духовної столиці мав, звичайно, за переконанням Давида, стати ковчег Божого Завіту. Тому урочисто і пишно, у супроводі щасливого народу, з піснями і багатими жертвами Божа святиня була доставлена в Єрусалим.

* Давид особисто супроводжував ковчег, в нестримному захваті танцюючи і стрибаючи на очах у всього народу. Ковчег встановили у збудовану скинію.

Переможні війни та думки про новий храм:

* Об'єднавши ізраїльські племена і підкоривши филистимлян, Давид почав розширювати межі держави. Завдяки завоюванням Давида Ізраїль остаточно переміг ворогів і вступив в єдиний у своїй історії великодержавний період.

* Давид мріяв про храм, але за пролиту в боях кров Бог не дозволив будувати.

Моральне падіння Давида:

* Влада не псує тільки ідеальних. Згубному впливу влади, на жаль, піддався і Давид. Покохавши чужу дружину, він відправив на вірну загибель її чоловіка.

Каяття царя і благословення його престолу:

* В цьому гріху страсті Давида звинуватив пророк Нафан. Але цар не стратив викривача! Чесно визнав свій гріх і щиро розкаявся.

За смирення  і полум`яну любов до Бога Господь прорік Давидові,
що з його роду прийде - Спаситель.

 

Питання:

  1. Якою була головна умова обрання на царство і благословенного царювання?
  2. Хто став другим ізраїльським царем після Саула?
  3. Чиїм правнуком був цар Давид? Що це означає з точки зору спасіння народів?
  4. З якого міста був родом цар Давид?
  5. Чим займався цар Давид до свого помазання на царство?
  6. Якими були особливі якості Давида, за які його обрав Бог? Чи був Давид схожий на попереднього царя Саула?
  7. Хто помазав Давида на царство?
  8. Як Давид був помазаний, явно чи таємно?
  9. Чим прославився Давид ще до свого помазання?
  10. Яким чином два царі зустрілися? Що Давид робив у царських палатах?
  11. Як називаються Давидові пісні і книга в Біблії, що з них складається?
  12. Як звали филистимлянського велетня, проти якого вийшов Давид?
  13. Чим був Давид озброєний проти Голіафа?
  14. В яких життєвих ситуаціях Давид загартував свої дух і сміливість?
  15. Що неозброєному Давидові допомогло перемогти озброєного ворога?
  16. Ким став Давид для народу ізраїльського після свого подвигу?
  17. Як на народну любов до Давида реагував Саул?
  18. Як Саул переслідував Давида?
  19. Чи мав Давид можливість і шанс припинити переслідування і заволодіти престолом? Чи скористався Давид цими можливостями?
  20. Чому Давид, навіть рятуючи своє життя, не дозволив собі підняти руку на Саула?
  21. Як Давид відреагував на смерть Саула?
  22. Що допомогло царю Давиду, воцарившись, завоювати Єрусалим і витіснити ворогів із своєї землі?
  23. Яким було Ізраїльське царство за часів Давида?
  24. Яке місто Давид зробив столицею Ізраїля?
  25. Що Давид урочисто переніс в Єрусалим?
  26. Чому Господь не дозволив Давидові побудувати в Єрусалимі храм?
  27. Яким було моральне падіння царя Давида?
  28. Хто звинуватив Давида у злочині?
  29. Як Давид відреагував на прямі звинувачення?
  30. За що Господь благословив Давида і його рід?
  31. Чим особливим у майбутньому мав, за передріканням Божим, відзначитися рід Давидів?
  32. Що, на вашу думку, було в Давидові найбільш гідним такої високої Божої відзнаки?

 

Додаткові файли для скачування:
urok-3-19.-david.-zmist-uroku.doc (91 кБ)
robochiy-zoshit.-urok-3-19.docx (213 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак