Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 16. Дев`ятий член Символу Віри

 

 

Бесіда про Дев`ятий член Символу Віри

 
Я збудую Церкву Мою, і врата пекла не здолають її. 
Євангеліє від Матвія 16:18
 
Дев'ятий член Символу віри говорить про Церкву, яку заснував на землі Господь Ісус Христос для нашого спасіння.
 
Вірую в Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. 
 
Прийшовши на землю, щоб здійснити хресний подвиг, Господь покинув її на сороковий день після Воскресіння.
 
Через десять днів після Його вознесіння на апостолів з небес зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків. Цей день - П'ятидесятниці - вважається першим днем народження на землі Церкви Христової.
 
Слово "церква" походить від грецького дієслова, яке в перекладі означає "збирати". Гріх розділяє людей егоїзмом, нерозумінням, ворожнечею, різними мовами, як це було у будівничих Вавилонської вежі. Він надає абсолютне значення расовим, національним становим відмінностям людей.
 
Церква збирає розтрачене гріхом. У ній, за словами апостола Павла, немає ні елліна, ні іудея, ні раба, ані вільного. У Церкві людина відновлюється в своєму істинному первозданному образі, для якого є чужими всі умовності, накладені гріхом. У Церкві кожна людина - створена Богом за Його образом неповторна і унікальна особистість. У Церкві відновлюється справжнє призначення буття людини. В єдності й любові з іншими людьми, вона прямує до свого Творця і Владики.
 
Принципом, що об'єднує людей у Церкві, є не лише  їхня віра у воскреслого Господа. Вона є необхідною умовою входження людини в храм Божий. Але єднання віруючих - це не просто згода в істинах віроучительних, це не просто зібрання однодумців. Ця єдність набагато глибша. У Символі віри Церква іменується "єдиною", тому що в ній люди з'єднуються один з одним в єдиному Тілі Христовому.
 
Церква не є просто зібрання віруючих. Одне з найглибших визначень Церкви є сповідування її як тіла Христового. І як Бог є єдиний та істинний, так і християнська Церква є єдина і істинна. По молитві священика покладені на престолі дари, хліб і вино, під дією Духа Святого, невидимо і таємничо стають Тілом і Кров'ю Христа. Причащаючись Його у таїнстві Євхаристії, люди сполучаються в єдине тіло Христове, невидимо і таємничо стаючи Його частинами.
 
Ця причетність до Христа змінює людину. З відокремлених, зайнятих собою індивідуумів, люди стають відображенням, іконою Пресвятої Трійці, з'єднуючись один з одним за образом Божественних Осіб у злагоді й любові. Про таку єдність молився Господь у день Таємної вечері, незадовго до арешту: "Нехай будуть усі єдино, як Ти, Отче, в Мені і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдино".
 
Церква збирає воєдино не тільки живих, але і померлих, бо у Бога всі живі. З давніх часів Церква молиться за померлих християн, підкреслюючи цим всеосяжний характер божественної благодаті і милості, для яких не існує часових меж. Вона об'єднує не тільки людей, але й безтілесні сили, ангельське воїнство.
 
Церква свята, бо святий її Глава і Засновник - Господь Ісус Христос, Який Своєю святістю освячує всіх, що приходять до Нього. Господу відкрита душа людини, і тільки Йому Одному відомо, з яких глибин гріховного падіння людині довелося піднятися, щоб піти за Його покликом.
 
Шлях до Бога, до досконалості важкий і тернистий. Люди рухаються цим шляхом, хто швидше, хто повільніше. Церква – це зібрання не святих, але тих, хто освячується - тих, хто, незважаючи на вантаж гріха, який тягне вниз, прагне піднятися і встати під покров Христової святості. Так ховається людина в бурхливу грозу під кроною могутнього дерева.
 
Церква називається також соборною. Це означає, що як у кожній Іпостасі Святої Трійці перебуває повнота Божества, так і кожна частина Церкви, найменша церковна громада, володіє повнотою благодатних дарів.
 
Ця повнота і непошкодженість передаються в Церкві через священне рукопокладення від апостолів. В їх особі Церква прийняла дари Духа Святого в день П'ятидесятниці. З цього дня кожна людина, що повірила благій вісті про воскресіння Христа, може стати єдиною з Ним у Церкві, знайшовши справжній, богообразний вимір своєї особистості.
 
Усi ми одним Духом хрестилися в одне тiло, 
юдеї чи еллiни, раби чи вiльнi, i всi єдиним Духом напоєнi.
1 Кор. 12:13
 
Запитання:
  1. Про що говорить дев'ятий член Символу Віри?
  2. На який день після воскресіння Господь покинув землю?
  3. Через скільки днів після вознесіння Христа на апостолів зійшов Дух Святий?
  4. У вигляді чого на апостолів зійшов Святий Дух?
  5. Як з грецької перекладається слово «церква»?
  6. Що невидимо відбувається з людиною під час причастя?
  7. Як молився Ісус Христос перед арештом?
  8. Чому Церква молиться за померлих?

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-16.docx (25 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак