Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 17. Десятий член Символу Віри

 

 

Бесіда про Десятий член Символу Віри

 

Істинно кажу тобі: якщо хто не народиться водою і Духом, не може увійти в Царство Боже.
Євангеліє від Іоана 3:5.
 
Десятий член Символу Віри говорить про таїнство хрещення як засіб нашого спасіння і позбавлення від гріхів.
 
Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
 
Господь Ісус Христос, залишаючи землю на сороковий день, обіцяв Своїм учням послати замість Себе Утішителя, Духа істини. Він це виконав через десять днів після Вознесіння. У вигляді вогненних язиків на апостолів зійшов Святий Дух, третя Особа єдиного Бога-Трійці. Цей день вважається днем народження християнської Церкви, яка є місцем сугубої присутності Святого Духа.
 
 Внутрішнім змістом життя Церкви є особливого роду священнодійства, які отримали назви таїнств. Їх всього сім: хрещення, миропомазання, покаяння, причащання, вінчання, священство і єлеосвячення.
 
Видимим виконавцем таїнства є священик, але Церква вірує, що в кожній дії, яку здійснює людина, незримо присутній Святий Дух, і саме Він подає спасаючу благодать тим, хто приступає до таїнств.
 
Людина бере участь в таїнствах і через них прилучається до рятівного хресного подвигу Христа, Який помер і переміг смерть воскресінням.
 
Першим у низці таїнств стоїть таїнство хрещення. Саме про нього говорить Символ Віри. Це таїнство є дверима, що вводить людину в життя духовне.
 
Благодатні дари, що подаються людині в хрещенні, є настільки великими, невидиме преображення її єства є настільки глибоким, що це таїнство справедливо називається "народженням згори". Його так назвав Сам Господь у бесіді з Никодимом, юдейським начальником, який прийшов до Нього ввечері, таємно, дізнатися про сенс людського буття.
 
Людина народжується від батька і матері, і це є її народження по плоті. Але людина володіє духом, він створений за образом Божим. Це робить її принципово відмінною від тваринного світу, хоча багато в чому вона схожа з ним. Людина повинна усвідомити свою корінну відмінність від решти уього світу. Повинна зрозуміти, що вона громадянин небесної вітчизни, вона повинна дізнатися і прийняти свого справжнього Отця - Бога. І це впізнавання і прийняття закарбовується у хрещенні - "народження згори", таїнстві, під час якого людина усиновлюється Богу. Відбувається справжнє народження людини - "по духу".
 
Це народження є, за словами Христа, умовою отримання вічного життя. Хто впустив Бога у своє життя, в свою душу, щоб полегшити тягар своїх гріхів і немочей, той залишиться з Ним вічно. Бо, на відміну, слабкості людських відносин, любов Бога неминуща. Він є джерело і Той, хто дає життя, і хто перебуває з Ним, перебуватиме навіки.
 
Хрещення - це народження людини, і тому воно звершується тільки один раз у житті. Ніякі гріхи людини не можуть змінити вічного завіту між нею і Богом. Поки людина жива, є надія, що навіть найбільш запеклий грішник може покаятися і згадати про те, що він син Божий. А Бог не перестане любити її і чекати назад. Тому як людина не може вдруге "увійти в утробу матері своєї і народитися", так і хрещення не може здійснитися повторно.
 
Православна церква з давніх часів хрестить не лише дорослих, а й дітей. Ця практика часто піддавалася нападкам з боку багатьох конфесій, які не визнають цього звичаю. Але Сам Господь сказав: "Пустіть дітей приходити до Мене, не бороніть їм".
 
Від того, кого охрещують, потрібна свідома віра в Господа, зречення від гріхів колишнього життя і бажання жити за заповідями Божими. Немовля позбавлене можливості свідомо сповідувати Бога як Царя і Владику. Воно повинне зрости, увійти в розум і саме, свідомо обрати життя з Богом. Така аргументація противників хрещення дітей. Православна Церква завжди трималася думки, що очікувати, поки дитина виросте і свідомо прийме Бога - те ж саме, що не давати хворому немовляті ліки, чекаючи, поки воно виросте і саме вирішить, чи хоче воно його прийняти. Людська природа хвора і вражена гріхом, вона потребує лікування. Благодать, що подається в таїнствах, і в таїнстві хрещення, як одному з них, лікує немічне єство людини, допомагає їй з дитинства зростати в дусі та істині, приєднує до джерела вічного життя.
 
Нестачу свідомої волі з боку немовляти заповнюють хрещені батьки, на яких лежить святий обов'язок навчити дитину істин християнської віри. Їй для цього доведеться неабияк потрудитися. Благодать Божа, що подається в таїнстві хрещення, не рятує людину, немовля або дорослого, сама по собі. Як народження по плоті є тільки початком життєвого шляху людини, так і народження духовне, що здійснюється у хрещенні, є тільки початком духовного шляху до святості і досконалості. Святі отці уподібнюють дію цього таїнства до посіяного насіння, над яким слід багато потрудитися: розпушувати землю нашого жорстокого серця, виривати з коренем бур'яни пристрастей, поливати живою водою молитов і добрих справ. Лише тоді це благодатне насіння нового життя і народження згори зросте і принесе духовні плоди.
 
Хто увірує і охреститься, буде спасенний.
Євангеліє від Марка 16:16.
 
Запитання:
  1. Як звучить десятий член  Символу Віри?
  2. Чим є для нас таїнство хрещення, згідно десятого члена Символу Віри?
  3.  Який день вважається днем народження християнської церкви? 
  4. Назвіть сім таїнств Церкви?
  5. Хто незримо подає спасаючу благодать тим, хто приступає до таїнств?
  6. Як ще називають таїнство хрещення? (цю назву йому дав Сам Господь у бесіді з Никодимом)
  7. Народження людини по плоті – це народження від земних батьків. А як називається друге «народження» під час хрещення?
  8. Чим відрізняється любов Бога від людських відносин?
  9. Скільки разів у житті людини може звершуватися хрещення?

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-17.docx (26 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак