Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 2. Служителі Божі

 

 

Священнослужителі та ті, що їм допомагають

Без видимої святої церкви не могло б бути і святих Таїн Христових, без яких людина не може успадковувати життя вічного.
Преподобний Антоній Оптинський
 
У сучасному світі багато християн дотримуються думки, що спасіння можна отримати безпосередньо від Бога, оминаючи Церкву та її спасительні Таїнства. Цю помилку святі отці спростовують дуже точною і, на перший погляд, строгою настановою: «Кому Церква не Мати, тому Бог не Отець».
Без Церкви немає порятунку, вона подібно непотопаючому кораблю зберігає нас в цьому бурхливому житейському морі серед хвиль різних спокус, негараздів, скорбот...
«...і сили пекельні не переможуть її (Церкву)», - говорить Господь Своїм учням. Всі члени Церкви складають одне ціле Тіло Христове. Таким визначенням називають Церкву святі апостоли і порівнюють її з єдиним живим організмом. Подібно до того, як частини тіла мають різне значення для життя - так і в Церкві існують різні служіння.
Вище служіння несе церковна ієрархія і виділяється з рядових членів Церкви. Ієрархія встановлена Господом Ісусом Христом. За свідченням Апостола Павла: "Він поставив одних апостолами, інших пророками, інших євангелістами, інших пастирями та вчителями на діло служби для збудування тіла Христового"... Цими словами Апостол Павло вказує, що ніхто не бере сам на себе будь-якого служіння: тільки той, хто покликаний Духом Святим на справу творення Церкви.
У Старозавітні часи, приблизно за 15 століть до Різдва Христового, за велінням Божим пророк Мойсей обрав і присвятив для богослужіння особливих осіб - первосвящеників, священиків і левитів. За часів проповіді Євангелія Ісус Христос з безлічі Своїх послідовників обрав 12 апостолів і наділив їх правом вчити, здійснювати богослужіння та керувати віруючими.
З часом апостоли передали свою владу іншим обраним особам, встановивши так само, як і в Старому Завіті, три ступені ієрархії. З молитвою Господу вони покладали на обраних людей руки і присвячували їх служінню Церкві.
За прикладом старозавітної Церкви, і в новозавітній християнській Церкві існують три ступені священства: єпископи, пресвітери (або священики) і диякони. Через Таїнство висвячення, або священства, вони отримують благодать Святого Духа, щоб здійснювати богослужіння, вчити людей християнській вірі, управляти церковними справами.
Найнижчий священний чин у Церкві - диякони. У перекладі з грецької диякон значить - служитель. Диякони служать єпископу чи священику при богослужінні і здійсненні Таїнств, але самі здійснювати їх не можуть.
Перші диякони були обрані єрусалимської громадою і висвячені апостолами. Християни приносили до ніг апостолів свої маєтки, майно, гроші. І дуже скоро апостоли змушені були займатися поділом всього принесеного між нужденними. Таким чином, вони втратили можливість служити Церкві так, як вони служили спочатку, проповідуючи Добру звістку і поставляючи єпископів. Тоді вони звернулися до народу і запропонували вибрати сім помічників.
Першим призначенням дияконів була допомога у благодійній діяльності - роздачі їжі, турботі про вдів: «Так звані у нас диякони, - пише Святий Юстин Мученик, - дають кожному з присутніх долучатися хліба, Святих Дарів, і вина, і води, та відносять тим, що відсутні». Це означає, що диякони розносили не тільки їжу, але і Євхаристійні Дари - Тіло і Кров Христові.
Пресвітери відносяться до другого чину священства. Грецьке слово «пресвітер», перекладається на російську мову як «старець», людина, навчена досвідом. Повідомлення благодаті священства через рукопокладання - велика тайна, яка осягається тільки вірою. Особлива благодать Святого Духа діє в пастирях Церкви. У цьому запевняє нас святий апостол Павло: «Пильнуйте себе та всю отару, - говорив він колись пастирям Церкви в Ефесі, - в якій Дух Святий поставив вас єпископами, щоб пасти Церкву Божу, яку Він придбав Кров'ю Своєю».
Церковні Таїнства виліковують не тільки недуги душевні, але також і тілесні. Апостол Яків у своїх посланнях дає настанови християнам: «хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім'я Господнє». У посланні апостола йдеться про Таїнство Єлеосвячення або соборування. Пресвітери або священики мають право здійснювати всі таїнства і церковні служби, крім тих, які покладено здійснювати тільки єпископові - це Таїнство священства та освячення світу.
За церковними сказаннями священикам присвоюється не тільки право здійснювати Таїнства, бути живими посередниками між Богом і людиною, але й обов’язок жертвувати собою в справі душпастирства за образом служіння Архиєрея Христа. «Пастир добрий душу свою кладе за овець своїх», і «вівці знають його і слухаються голосу його».
Пастирство пов'язано з особливою відповідальністю за паству. Зв'язок пресвітерів з мирянами – це не владарювання, але взаємна любов і пошана. Пастирі отримують особливий дар співстраждальної любові, - чужі прикрощі та падіння вони відчувають своїми власними, за образом служіння апостольського, як пише про це святий Павло: «Діти мої, заради яких я знову перебуваю в муках народження, допоки не відобразиться в вас Христос!»
 
Священство є вищим із благ, які мають люди.
Священномученик Ігнатій Богоносець.
 
     Запитання:
1. Чи може людина спастися поза Церквою? Чому?
2. Яку єдність становить Церква?
3. Що таке Церковна ієрархія та ким вона була встановлена?
4. Які ступені священства існували в Старозавітній час?
5. Які ступені Новозавітного священства Вам відомі?
6. Хто такі диякони?
7. Яким було дияконське служіння у перші віки християнства?
8. Хто такі пресвітери? 
9. Яка етимологія слова «пресвітер»?
10. Чому пресвітерів порівнюють із пастирями, а вірян – із вівцями?
11. У чому полягає священиче служіння?
12. Чим відрізняються від пресвітерів єпископи?
13. Висловіть свою думку щодо слів апостола Павла: «Діти мої, заради яких я знову перебуваю в муках народження, допоки не відобразиться в вас Христос!»
14. Як потрібно ставитися до священиків? Чому?

 

Облачення священнослужителів

 
Священики носять сан Самого Христа, вічного Первосвященика, що зодягнув священство в славу і красу.
Святий праведний Іоанн Кронштадтський.
 
«Не даремно свята Церква присвоїла благоліпність і славу архієреям, священикам і дияконам, втілюючи це в пишності одягу священиків - бо вона личить їх сану. Священики носять сан Самого Христа...» Так писав про вбрання священиків святий праведний Іоанн Кронштадтський, вбачаючи в священних шатах глибокий символічний зміст.
У Старому Завіті Самим Господом були встановлені правила для облачення священнослужителів, служителів у Скинії - храмі, який створив Мойсей під час ходіння ізраїльтян у пустелі.
Священичий одяг не тільки повинен був відрізняти служителів храму від усього народу, але й символізувати їхнє служіння, духовне життя, стан їх серця, душі й розуму...
Будучи вираженням матеріального і духовного світів, церковний одяг є святинею і зримим образом Божественної Слави: «І принесли до Нього всіх хворих, і просили Його, щоб бодай доторкнулися краю одежі Його, і ті, які торкалися, зцілялися». Не шитий, а весь тканий зверху хітон Христа став символом єдності Церкви - Тіла Христового.
Священик є воїном Божим, і кожна деталь одягу його означає готовність до бою з духами тьми, а також покликання до охорони від них і своєї пастви.
У Православній Церкві в церковних вбраннях збереглися лише деякі деталі одягу старозавітного, але зміст і призначення їх залишилися незмінними.
За церковним статутом, до облачення священнослужителів вищого чину завжди входить одяг нижчих чинів. Дотримуючись правил облачення, на початку одягають одяг, присвоєний нижчому чину. Так, диякон спочатку одягає стихар - довгий одяг без розрізу спереду і ззаду з широкими рукавами.
Стихар знаменує чисту і спокійну совість, непорочне життя і духовну радість. Священнослужитель, облачається на літургії в стихар, промовляючи молитву: «Возрадується душа моя в Господі, бо зодягнув мене в ризу спасіння й одежею веселощів одягнув мене». Подібний стан духовної радості повинен бути притаманний всім учасникам богослужіння, тому всі - від диякона до єпископа - одягаються в стихар.
Потім диякон одягає вузькі нарукавники, іменовані поручами. Поручі означають, що священнослужителі, здійснюючи Таїнства або беручи участь у їх вчиненні, виконують це не власними силами, а силою і благодаттю Божою. Поручі нагадують також узи або мотузки на руках Спасителя під час Його страждань.
У символічному тлумаченні диякони зображують собою ангелів - херувимів і серафимів, і в цьому сенсі ангельські крила символізує орар. Це довга широка стрічка, що означає благодать Божу, яку диякон отримав у Таїнстві священства. Диякон прикріплює орар на ліве плече поверх стихаря.
Ієрей або священик спочатку одягається в дияконський одяг - підризник - це стихар в дещо зміненому вигляді; доручи, а потім - у ієрейський одяг. Основною відмінністю якого є: єпитрахиль, пояс і фелонь.
Риза або фелонь одягаються священиком поверх інших предметів облачення. Своїм виглядом риза нагадує ту багряницю, в яку був одягнений Спаситель під час своїх страждань.
Єпитрахиль за своїм значенням те ж що орар у диякона. Ця широка стрічка складається удвоє так, що, огинаючи шию, спускається спереду вниз двома кінцями, з'єднаними між собою. Ця частина облачення знаменує особливу благодать, яка подається священикові для здійснення таїнств. Без єпитрахилі священик не може здійснювати жодної служби, як і диякон - без ораря.
Єпископ спершу одягається в облачення диякона, потім в одяг ієрея і потім уже - в належні йому як єпископу облачення. Риза у єпископа замінюється сакосом. Крім того, єпископ надіває омофор і митру.
Омофор це довгий широкий стрічкоподібний плат, прикрашений хрестами. Він покладається на плечі єпископа і символізує турботу про порятунок віруючих подібно до євангельського доброго пастиря, який, відшукавши зниклу вівцю, несе її додому на своїх плечах. Перший єпископський омофор був, за переказами, витканий власноруч Дівою Марією для праведного Лазаря. Богородиця відвідала його на Кіпрі, де він тридцять років служив єпископом після того, як його воскресив Господь.
Омофор або мафорій зображуються на іконах як частина одягу Пресвятої Богородиці. Ця частина облачення символізує турботу і молитовне заступництво Божої Матері за всіх християн. Ця традиція своїм корінням сягає в історію свята Покрови Пресвятої Богородиці. У X столітті під час навали язичників на Константинополь, віруючі молилися Небесній Владичиці про порятунок свого міста у Влахернському храмі. І в цей час святий Андрій Юродивий побачив, як Пресвята Богородиця зняла зі Своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися в храмі, захищаючи їх від ворогів. Це і був Її мафорій.
У співі свята Покрови Пресвятої Богородиці християни просять: «Радуйся, радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним твоїм омофором».
 
Ієрарх, одягаючись у священні шати знаменує всесвяте втілення сина Божого.
Блаженний Симеон Солунський.
 
    Запитання:
1. Що таке облачення священнослужителя?
2. Чому священики носять специфічний одяг?
3. Що він символізує?
4. Чи відрізняються старозавітнє та новозавітнє облачення священиків?
5. Розкажіть про зазначені нижче предмети облачення священнослужителів у таких аспектах: який священичий ступінь облачається в цей предмет, що він символізує, яка його функція в богослужінні? Якщо відомо, коли та як було започатковано його використання?
- стихар
- орар
- поручі
- підризник
- риза / фелонь / сакос
- єпитрахиль
- омофор
- митра
6. Який предмет священичого облачення був у Пресвятої Богородиці? Що Вам про нього відомо?
 

Єпископи

 

Достойність пастиря і вчителя полягає не в тому,
щоб дбати про придбання честі і слави у своїх учнів,
але в тому, щоб вести їх до спасіння.
Святитель Іоанн Златоуст
 
Серед послань святого первоверховного апостола Павла є три листи, адресовані його учням - Тимофію і Титу.
 У них святий апостол Павло говорить про те, яким повинен бути справжній пастир Церкви Христової, бо він є образом головного Пастиря - Господа Ісуса Христа: «Єпископ повинен любити добро, бути ціломудренним, справедливим, побожним, гостинним, дотримуватися істинного слова згідно з ученням... » Ці повчання відображають всі сторони єпископського служіння - вищого чину в церковній ієрархії.
«Для того я залишив тебе на Криті, щоб ти поставив по всіх містах пресвітерів», - пише Павло Титові, після того як закінчив проповідь на острові. Поставлення пресвітерів або священиків відбувається через Таїнство висвячення, яке здійснюють у Церкві тільки єпископи.
Це єдине Таїнство, встановлене Господом Ісусом Христом, яке не можуть звершувати священнослужителі в чині ієрея, а тільки єпископи. Поділ служіння за встановленим порядком і відповідно до покликання кожного члена Церкви становить основу церковної ієрархії.
«І Він поставив одних апостолами, інших пророками, інших євангелістами, інших пастирями та вчителями на діло служби для творення тіла Христового...».
Тілом Христовим святий апостол Павло іменує всю новозавітну Церкву й вказує, що ієрархія встановлена Главою Церкви - Ісусом Христом.
В Старозавітні часи приблизно за 15 століть до Різдва Христового, за велінням Божим пророк Мойсей обрав для богослужіння особливих осіб - первосвящеників, священиків і левитів.
Господь Ісус Христос з безлічі Своїх послідовників обрав 12 апостолів і наділив їх правом вчити, здійснювати богослужіння та керувати віруючими.
З часом апостоли передали свою владу іншим обраним особам, встановивши так само, як і в Старому Завіті, три ступені ієрархії.
З молитвою Господу вони покладали на обраних людей руки і висвячували їх на служіння Церкві. За прикладом старозавітної, і в новозавітній християнській Церкві три ступені священства: єпископи, пресвітери (або священики) і диякони.
Слово єпископ в перекладі з грецької означає "наглядач", "охоронець". Цим словом визначається значення єпископа в церковній ієрархії: Єпископ повинен охороняти догмати і канони Православної віри, піклується про спасіння ввіреної йому пастви.
Без єпископа немає повноти церковної ієрархії і церковного життя, а значить, немає і самої Церкви. Священномученик Ігнатій Богоносець, єпископ Антіохійський свідчить: «Де єпископ, там повинен бути і народ, так само як де Ісус Христос, там і Церква».
Єпископи є посідовниками апостолів. Вони отримують вищу ступінь благодаті, яка дає їм право не тільки здійснювати богослужіння, але і висвячувати в священнослужителі, освячувати миро і антимінс.
Спадкоємність від апостолів і безперервність єпископства становлять одне з найважливіших властивостей істинної Церкви. Всі ранньохристиянські громади зберігали списки своїх єпископів у їх безперервній спадкоємності. За своїм становищем в церковній ієрархії єпископи є архієреями, що означає - начальники ієреїв (священиків).
Єпископ управляє парафіями цілої області, званої єпархією. За ступенем священства всі єпископи між собою рівні, але є найголовніші за положенням.
Так було і в середовищі самих апостолів. Хоча між апостолами були особливо шановані і славні, проте всі були рівні за апостольським ступенем.
Найбільш заслужені з єпископів називаються архієпископами. Столичні єпископи називаються митрополитами, адже столиця по-грецьки митрополією. Єпископи стародавніх столиць, таких як Константинополь, Рим, Олександрія, Антіохія, і столиці Русі – Києва, називаються патріархами - що означає перші з єпископів.
Служіння в Церкві, а тим більше служіння у священному чині, - це покликання, і якою б високоморальною не була людина, вона не може виконувати своє призначення без особливого посвячення.
Первоверховні апостоли у своїх посланнях вказують, що служіння єпископа - це відповідальне і благодатне діло, яке може принести духовні плоди і для самих служителів церковної ієрархії: «Пасіть стадо Боже, не пануючи над насліддям Божим, але, подаючи приклад. Коли Архипастир з'явиться, то одержите ви нев'янучий вінець слави».
 
«Єпископ повинен бути прикрашений всіма чеснотами ... не для себе, але для підлеглих живе він;
і його життя випробовується тисячами очей і язиків»
Преподобний Ісидор Пелусіот
 
    Запитання:
1. Хто такі єпископи?
2. Що означають слова «єпископ» та «архієрей» у перекладі з грецької мови?
3. Яким повинен бути єпископ за словами апостола Павла?
4. Яке таїнство Церкви можуть здійснювати тільки єпископи?
5. Яке Євангельське підґрунтя ієрархії церковнослужителів?
6. Що символізує сан єпископа в контексті Священної історії та в контексті життя Церкви?
7. Хто такі митрополит та патріарх?
8. Що таке єпархія?
9. Яка нагорода єпископам уготована Богом і за які добродіяння?
 

Духовний отець

 

«Сину Мій! Віддай серце твоє Мені, і очі твої хай люблять дороги Мої».
Книга Притч Соломонових
 
З волі Отця Небесного приходить людина в цей світ. Сильні добрі руки Отця тримають її. Купіль Хрещення дає людині народження згори, бо «народжене від плоті є плоть, а народжене від Духа є дух».
Так починається духовне сходження людини в Царство Небесне. Преподобний Серафим Саровський говорив своїм духовним чадам: «Стяжай дух мирний і біля тебе спасуться тисячі».
Шлях у Царство Боже, на який стає кожен християнин, вузький і важкий. І на цьому важкому шляху йому потрібна духовна допомога.
Діяння Св. Апостолів розповідають нам про те, як апостол Филип ішов з Єрусалиму в Газу і зустрів по дорозі чоловіка Ефіоплянина, який читав книгу пророка Ісаї. І на питання Філіпа: «Чи розумієш що ти читаєш?», - Він відповів: «Як же можу розуміти, якщо ніхто не наставляє мене?».
Наставляти, вести по шляху духовного діяння може лише той, хто сам пройшов успішно цей шлях. Всяку справу судять за плодами. «За плодами їх пізнаєте їх», - говорить Господь. А плоди - це ті духовні дари, якими володіє наставник, духовний отець. На власному досвіді пройшовши школу врозуміння і умно - сердечної молитви, він стає здатним керувати духовними чадами на шляху до Христа.
Бачачи налаштування свого учня, тобто характер його душі та ступінь духовного розвитку, він повинен володіти даром розмірковування і «розрізнення духів».
Він повинен бути духовним лікарем, а значить вміти проникати до самих глибин душі людської, бачити в ній саме зародження зла, а також причини цього зародження, встановлювати точний діагноз духовної хвороби і вказувати точний спосіб лікування.
Від благих вчителів і учительство благе. Тому християнин, який шукає духовного керівництва і просить Господа про дарування йому духовного отця і наставника, добра бажає для душі своєї.
З ранньохристиянських часів Церква виконує заклик апостола Павла поминати наставників, які проповідували нам Слово Боже. «Слухайте наставників ваших, і коріться, бо вони пильнують душі ваші, як ті, що зобов'язані дати звіт; щоб вони робили це з радістю, а не будучи обяженими... ».
Святі отці закликають нас: «Головне роби все з порадою і запитуючи отця твого духовного у Христі Ісусі; бо таким чином, благодаттю Христової нестерпне і важке буває легким, і тобі здається, що ти летиш по рівному, трохи хвилястому полю».
Ознакою щирого ставлення до духовного отця є повна відвертість і чесність перед ним у слові і ділі, прагнення нічого не робити за своїм бажанням і розумінням, відсікати свою волю - ось те, що необхідно учневі.
Запитавши у духівника поради, треба обов'язково слідувати їй, не перечити, не сперечатися, так як спори походять від гордості і невіри.
Духівник ж зі свого боку бере всю відповідальність за гріхи свого духовного сина чи дочки і бере їх на свою душу. Будучи «Поручником стада» свого, духовний отець стає його вождем в Горньому Єрусалимі, щоб, привівши його до Престолу Божого, сказати: «Це я й діти, яких Ти дав мені».
 
«Як корабель, що має доброго керманича, за допомогою Божою безперешкодно входить в пристань, так і душа, маючи доброго пастиря, легко сходить на Небо, хоч і багато гріхів вчинила».
Преп. Іоанн Ліствичник 
 
«Бо хоча у вас тисячі наставників у Христі, але небагато отців».
Послання Сятого Апостола Павла
 
   Запитання:
1.Чи може людина цілковито розуміти Закон Божий та Слово Його без допомоги досвідчених у цьому наставників? Обґрунтуйте свою думку.
2. Хто такий духовний отець?
3. Яка роль духовного отця в житті християнина?
4. Чому потрібно довіряти духовному отцю й слухатися його?
5. Як духовний отець ставиться до своїх чад?

 

Хресне знамення та благословення

 

Коли ти твориш хресне знамення, згадуй всю силу хреста ...
Святитель Григорій Богослов
 
«Знаменуючи себе хрестом, ми віддаємо себе керівництву Господа нашого і захищаємо себе від діл, ворожих нам», - так писав віруючим святитель Кирило Єрусалимський.
Хрест - це основний символ християнського віросповідання. У багатьох християнських катакомбах 2-4 століть можна знайти різні символічні зображення хреста.
Знак хреста здавна був символом вічного життя, але у римлян хрест був знаряддям ганебної страти. Після спокутної Жертви, звершеної Спасителем на Голгофі, хрест став знаменням спасіння для істинно віруючих у Христа.
Звичай творити хресне знамення бере початок з апостольських часів. Християнський письменник третього століття Тертуліан писав, «ми захищаємо своє чоло хресним знаменням при всіх обставинах життя: входячи в будинок і виходячи з нього, запалюючи світильник, одягаючись, лягаючи спати, сідаючи за яке-небудь заняття».
Перші мученики, йдучи на страту, складали навхрест руки на грудях, показуючи, що вони вмирають за Розп'ятого і Воскреслого Спасителя. Так, поступово складався звичай хреститися, подібно тому, як це роблять сучасні християни.
Для хресного знамення ми складаємо пальці правої руки так: великий, вказівний і середній складаємо разом пучками рівно, а безіменний і мізинець пригинаємо до долоні.
Три пальці складених разом висловлюють нашу віру в Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого, як Єдиносущну і нероздільну Трійцю, а два пальці, пригнуті до долоні, означають, що Син Божий, після зішестя Свого на землю, будучи Богом, став людиною. Через цю дію ми визнаємо дві природи Ісуса Христа - Божественну і людську. Осіняючи себе хресним знаменням, ми кладемо складені пальці на чоло - для освячення нашого розуму, на черево (живіт) - для освячення внутрішніх почуттів, на праве і ліве плечі - для освячення сил тілесних.
В історії існує чимало прикладів, що підтверджують велику спасительну силу Хреста.
Одна з чудесних подій відбулася на початку четвертого століття, коли християнська віра утверджувалася свідченням безлічі мучеників, гнаних язичниками в Римі. У той час Імператор Костянтин воював з Максентієм, володарем західної частини Римської імперії. Близько полудня, йдучи на чолі свого війська, він помітив на ясному небі блискучий хрест, в середині якого були написані слова: «сим переможеш».
Костянтин був вражений цим дивом і весь день провів у міркуванні про його значення. У наступну ніч йому з'явився Господь Ісус Христос і повелів йому зробити військовий прапор із зображенням хреста і носити його як захист від ворогів.
Натхненний цим видінням Костянтин здобув перемогу над військами Максентія. Римська імперія стала християнською державою.
 
Про благословення священика
Звичайне хресне знамення означає молитовне звернення до Розп'ятого на Хресті Господа і є вираженням віри всіх християн.
Коли нас осінили хресним знаменням священнослужителі - це називається благословенням. Силу священицького благословення Господь показав ще в Старому Завіті. Наділяючи священиків владою благословляти народ, він каже їм: «Нехай закликають Ім'я Моє на Ізраїлевих синів, а Я благословлятиму їх».
Ім'я Господа призивалося триразово як прохання про благовоління Боже, що оберігає, про всемилостиву любов і мир від Бога. У цьому є сокровенна вказівка на Тайну Святої Трійці, подібно до того, як призивається Свята Трійця у благословенні священиків Христової Церкви: В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа.
Старозавітне благословення для синів Новозавітної Церкви отримало силу і значення з того часу, коли Господь Ісус Христос в день Вознесіння на горі Оливній підняв руки і благословив Своїх учнів.
Наслідуючи Спасителя, християнські пастирі також стали піднімати руки для подання благословення віруючим. Діючи владою і Іменем Спасителя, вони складають пальці так, щоб у цьому складення зображувалося Ім'я Ісуса Христа «Ісус Христос».
Складену руку православний священик підносить з окресленням хреста. Так вся сила благословення і освячення подається нам хрестом. Під час богослужіння, священик, осіняючи народ хрестоподібно, бажає йому миру, за прикладом Христа: «Мир всім». У відповідь на це віруючі повинні вклонитися без хресного знамення.
Щоб отримати окремо благословення від єпископа або священика потрібно підійти до нього, склавши руки хрестом, долонями вгору. Потім поцілувати руку, що багословляє нас – як невидиму руку Самого Христа Спасителя.
Всі Таїнства і обряди Церкви дієві тільки в тому випадку, якщо приймаючий їх сповнений глибокої віри в їх благодатну і спасительну силу.
Також потрібно підходити до благословення, через яке Сам Господь Ісус Христос подає нам благодать, милість і мир.
 
Дуже приємним Богу є те, що робиться з благословенням ...
Преподобний Антоній Оптинський
 
    Запитання:
1. Що таке хресне знамення?
2. Що символізує знак хреста?
3. Які приклади Вам відомі в історії людства, якими можна ілюструвати спасительну й благодатну дію хресного знамення?
4. Чим відрізняється творення хреста мирянином і священиком?
5. Що таке благословення?
6. Як ми беремо благословення в священика?
7. Що означає благословення священнослужителя?
8. Чому ми вклоняємося священикові та цілуємо його руку, коли він благословляє нас?
 
 

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-2.docx (39 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак