Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 4. Літургія. Євхаристія

 

 

Божественна літургія

Літургія - найважливіше Богослужіння, під час якого відбувається найсвятіше Таїнство Євхаристії, встановлене Господом нашим Ісусом Христом у Великий Четвер  на вечері, напередодні хресних Своїх страждань. Апостоли здійснювали Святе Причастя за заповіддю і прикладом Ісуса Христа і навчили християн здійснювати це велике і спасительне Таїнство. На Літургії згадуються земне життя і вчення Ісуса Христа від Різдва до Вознесіння Його на небо, а також принесені Ним на землю спасительні блага.
 

Проскомидія

Проскомидія - слово грецьке і означає «принесення». Так називається перша частина Літургії - від звичаю древніх християн приносити хліб, вино і все потрібне для здійснення Літургії. Тому і самий хліб, який використовується на ній, називається просфорою, що означає «приношення». Проскомидія здійснюється священиком на жертовнику при закритому вівтарі.

Літургія Оголошених

Друга частина Літургії називається Літургією «оголошених». При здійсненні її можуть бути присутні і оголошені, тобто ті, що готуються до прийняття Святого Хрещення, а також ті, що каються, відлучені за тяжкі гріхи від Святого Причастя. Сама назва цієї Літургії воскрешає в нас спогади про сиву давнину церковної історії, коли ще діяв інститут оголошених, які готуються до прийняття Хрещення. На цій частині Літургії оголошеним було дозволено бути присутніми, адже вона не містить в собі самого приношення євхаристійної Жертви, а тільки підготовчі дії, які значною мірою призначені для самих оголошених.

Літургія Вірних

Літургією вірних називається третя, найважливіша частина Літургії, на якій Чесні Дари, приготовані на проскомидії, силою та дією Святого Духа перетворюються в Тіло і Кров Христові і підносяться як спасительна для людей жертва Богу, а потім подаються вірним для причастя. Ця частина Літургії отримала назву Літургії вірних від того, що бути присутнім при її здійсненні і приступати до причастя Святих Тайн можуть тільки вірні, тобто особи, що прийняли православну віру через Хрещення і залишилися вірними обітницям, даним при Хрещенні. На Літургії вірних згадуються страждання Господа Ісуса Христа, Його смерть, погребіння, Воскресіння, Вознесіння на небо, сидіння праворуч Бога Отця і Друге славне пришестя на землю.

Літургія Передосвячених дарів

Нині сили небесні з нами невидимо служать ...
З чинопослідування Літургії Передосвячених Дарів
 
Літургія Ранішеосвячених (Передосвячених) Дарів - чин Божественної літургії, який відбувається Православною Церквою тільки в дні Великого Посту. Божественна літургія - це велике торжество для кожного християнина і всієї Церкви Христової.
У дні Великого посту, щоб не позбавляти віруючих таємного спілкування з Господом і не порушувати при цьому постового покаянного настрою вчиненням повної урочистої Літургії Шостий Вселенський Собор ухвалив здійснювати неповну Літургію - Літургію Ранішеосвячених Дарів.
Чин цієї Літургії був складений і введений в богослужбову практику в другій половині шостого століття Римським святителем Григорієм Двоєсловом.
Літургія Ранішеосвячених Дарів звершується по середах і п'ятницях Святої Чотиридесятниці, у четвер п'ятої седмиці Великого Посту, в день пам'яті сорока мучеників Севастійських і ще в ряді передбачених статутом випадків. Під час Страсної седмиці Літургію Передосвячених Дарів належить здійснювати у перші три дні.
На цій Літургії віруючі причащаються Святими Дарами, освяченими на попередній повній Літургії святителя Василія Великого або Іоана Златоустого. Тому на Літургії Передосвячених Дарів не буває приношення просфор і вина та їх особливого приготування для Таїнства Євхаристії. На цій Літургії також не можна причащати немовлят. На цій Літургії не здійснюється сама Євхаристія.
Починається богослужіння з Вечерні. Перший виголос священика такий же, як і на звичайній, повній Літургії: «Благословенне Царство Отця і Сина і Святого Духа ...».
На Вечерній читається кафизма - псалми з книги Святого Письма, званої Псалтир. У цей час у вівтарі священик переносить Святі Дари з Престолу на Жертовник, а моляться в храмі при цьому на колінах.
Після Входу з кадилом, а на Страсний седмиці - Входу з Євангелієм, звучить піснеспів «Світе Тихий...». У ньому ми чуємо звістку про прихід на землю Спасителя, про початок нового благодатного дня вічного життя.
Починається читання паремій - уривків зі Святого Письма Старого Завіту. Під час першої паремії запалена свічка ставиться на Євангеліє, яке лежить на Престолі. Ця дія символізує те, що всі пророки і праотці Старого Завіту були освячені тим же Божественним Світлом, яке просвітлює всіх людей і нині.
По закінченні читання першої паремії священик бере свічку і кадило та благословляє тих, що моляться, виголошуючи: «Світло Христове просвіщає всіх!». Свічка є тут символом Господа Ісуса Христа, Який є Світло світу.
Збереження звичаю молитись із запаленою свічкою походить із перших століть християнства. Оголошені, що бажали прийняти Таїнство Святого Хрещення у дні Великого Посту, перед виходом з храму благословлялися священиком запаленою свічкою. Ця дія символізувала просвічення оголошених Божественним Світлом - Світлом благодатного Хрещення.
Після прочитання другої паремії покладається спів віршів з 140-го псалма. Стоячи перед амвоном, читець чи тріо співає: «Нехай направиться молитва моя, наче кадило перед Тобою...». Основною молитвою всього великопостного богослужіння є покаянна молитва преподобного Єфрема Сиріна, яка говорить нам про головні чесноти і головні небезпеки в духовному житті. Потім звучать особливі молитви і прохання про тих, хто готується прийняти Святе Хрещення.
Під час виголошення дияконом єктеній на амвоні храму священик розгортає на Престолі Антимінс. Цим грецьким словом називається прямокутний плат з шовку або полотна, зазвичай із зображенням Положення Спасителя під Гробу, з зашитими часточками мощів будь-яких святих.
Настає урочиста мить - перенесення Святих Дарів з жертовника на Престол. Зовні Вхід священика і диякона зі Святими Дарами у вівтар походить на Великий Вхід за повної Божественної літургії, але по суті і за духовним значенням він зовсім інший. Дискос і Чаша ставляться на Престол. Всі моляться в храмі, співаючи разом з хором молитву Господню «Отче наш». Після виголосу: «Ранішеосвячені Святі Святим», - священнослужителі у вівтарі причащаються Святих Христових Тайн. Відкривається завіса Царських врат і Чаша зі Святими Дарами виноситься для причастя віруючих.
Богослужіння закінчується. Звучить заклик: «З миром вийдімо». Всі стоять у храмі підходять до священика і прикладаються до Хреста.
Ми виходимо з храму. За його стінами нас очікує життя, повне скорбот і трудів. Але тепер наше життя осяває Світло Божественної благодаті.
 
Світло Христове просвіщає всіх!
З чинопослідування Літургії Передосвячених Дарів
 
Запитання:
1. Чому літургія вважається найголовнішим богослужінням?
2. Із яких змістово-структурних частин складається Божественна літургія?
3. Що відбувається під час проскомидії?
4. Чому літургія оголошених має таку назву? Коли вона звершується?
5. Яке таїнство відбувається на літургії вірних?
6. Чому оголошені не могли бути присутніми на літургії вірних?
7. Які Євангельські події згадуються під час Божественної літургії?
8. Що таке літургія ранішеосвячених дарів?
9. Чому під час Великого Посту не відбувається повна літургія із євхаристією?
10. За яким чином звершується літургія ранішеосвячених дарів?
11. Яке духовне значення молитви прп. Єфрема Сирійського для вірних?
12. Чому, на Вашу думку, нам життєво необхідно причащатися?
 
Джерело
 
Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-4.docx (39 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак