Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 7. Молитва. Ікони

 

 

Про молитву

Молитва своєю силою перемагає єство.
Святитель Іоанн Златоуст
 
«Бог є Любов» - навчає Християнство. Причому, Вона безмежна. Особливо любить Господь Своє творіння - людину, тобто кожного з нас; і до такої міри, що називає нас своїми дітьми: синами і дочками. І буду вам Отцем, і ви будете Моїми синами і дочками, каже Господь Вседержитель.
Завдяки цій винятковості людини ми можемо в будь-який час звертатися до нього як до свого рідного батька чи матері.
І як наш Небесний Отець, Він негайно відгукнеться на прохання. Таким зверненням людини до Бога є молитва. Отже, молитва є бесіда або розмова наша з Богом. В радості, в печалі, в нужді, чи в мирі наше звернення до Бога є молитвою.
Християни вдаються до молитви, віруючи, що все їхнє життя залежить від волі Божої. А Господь дуже добрий і милостивий до нас; і, якщо щиро, від чистого серця, з вірою і старанністю будемо просити Його про свої потреби, Він неодмінно виконає наше бажання і дасть все, чого ми потребуємо. При цьому потрібно повністю покластися на отцівську волю Всевишнього, так як Він - Єдиний, хто знає і сьогодення, і майбутнє, що нам може послужити до користі або принести шкоду. Немає ніякого сенсу в молитві формальною, бездумної, нещирою.
Православна церква вчить нас, що, звертаючись до Бога, краще одне слово вимовити з увагою серця, ніж багато тисяч слів - розсіяно. А без молитви людина перестає любити Бога, забуває про Нього і не виконує свого призначення на землі, тобто чинить гріх. Молитва - ценепереможна зброя християнина, яка допомагає долати немислимі перешкоди, що зустрічаються на життєвому шляху.
Коли ж Бог чує нашу молитву? Приступаючи до молитви, ми повинні найперше примиритися з тими, яким ми зробили зло, і навіть з тими, хто ображається на нас, а потім вже з благоговінням і увагою стати на молитву. Під час молитви розум свій повинні направити так, щоб він ні про що стороннє не думав, щоб серце наше бажало лише одного: як би краще помолитися і догодити Богові. Для старанної й посиленої молитви і доброго благочестивого життя встановлені пости.
Піст - це такі дні, коли ми повинні якомога більше думати про Бога, про свої гріхи перед Богом, більше молитися, каятися, не дратуватися, нікого не ображати, а, навпаки, всім допомагати, читати Закон Божий. А щоб легше було це виконати, потрібно, перш за все, менше їсти - зовсім не їсти м'яса, яєць, молока, тобто «скоромної» їжі, а споживати тільки «пісну» їжу, рослинну: хліб, овочі, фрукти, так як ситна «скоромна» їжа викликає у нас бажання не молитися, але або поспати, або ж, навпаки, веселитися.
Які ж бувають молитви? Якщо ми й близькі наші здорові та благополучні, тобто нам є де жити, є у що одягнутися, є чим харчуватися, то ми повинні прославляти Господа і дякувати Богові в наших молитвах. Такі молитви називаються хвалебними і подячними.
Якщо з нами трапиться якесь або нещастя, або хвороба чи біда або нужда, ми повинні просити у Бога допомоги. Такі молитви називаються прохальними.
А якщо ми зробили погане діло (згрішимо) і завинили перед Богом, ми повинні просити у Нього прощення - каятися. Такі молитви називаються покаянними. Так як ми грішні перед Богом, то тому ми повинні завжди, перш ніж просити щось у Бога, спочатку покаятися і тоді вже просити Бога про наші потреби.
 
Молитися Богу можна скрізь, тому що Бог знаходиться скрізь: і вдома, і в храмі, і в дорозі. Християнин зобов'язаний молитися щодня, вранці і ввечері, перед і після споживанням їжі, перед початком і по закінченню всякого діла. Така молитва називається домашньою або приватною.
У недільні, святкові дні, а також і в будні, коли вільні від своїх занять, ми для молитви повинні ходити в храм Божий, куди збираються подібні нам християни; там ми молимося спільно, всі разом. Така молитва називається загальною або церковною.
 
Молитва – це дихання духовної людини.
«Квітник духовний»
 
Запитання:
1. Що таке молитва?
2. Яким чином людина говорить із Богом?
3. Чому християни моляться?
4. Чи приносить користь молитва формальна, нещира?
5. Коли Бог чує наші молитви?
6. Як людина повинна приступати до молитви?
7. Що таке піст?
8. Чому і як утримання від їжі пов’язане з молитовним станом душі?
9. Які є види молитов?
10. Що таке молитви подячні? Як іще їх називають? Наведіть приклади подячних молитов.
11. Що таке молитви прохальні? Наведіть приклади.
12. Що таке молитви покаянні? Наведіть приклади.
13. Де потрібно молитися Богові?
14. Де християни моляться в неділю?
15. Чим відрізняється молитва в храмі від приватної молитви?

Про молебни

 

Про святі ікони

 

Чудотворні ікони Божої Матері. Частина 1

 

Чудотворні ікони Божої Матері. Частина 2

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-7.docx (23 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак