Обрати школу:

Що таке життя?

 

<<  Живі організми  <<  Зміст  >>  Як виникло життя?  >>

ЩО ТАКЕ ЖИТТЯ?

ФОРМА І РОЗМІРИ живих істот безкінечно різноманітні. Деякі дерева вищі за 20-поверхові будівлі, а деякі бактерії ледь помітні навіть у мікроскоп… Рослини все своє життя проводять на одному місці, а багато тварин здатні долати величезні відстані у повітрі, суші чи воді. Але якими б різними не були живі організми, їм притаманні деякі спільні ознаки. Всі вони поглинають із зовнішнього середовища поживні речовини, за допомогою хімічних реакцій вивільняють з них енергію, а «відходи» виводять зовні. Енергія дає організмам можливість рости, розмножуватися і реагувати на навколишній світ. 

 

    

 

ОЗНАКИ ЖИТТЯ

Головна турбота миші – наїстися так, щоб забезпечити організм енергією про запас. Тварини беруть з їжі енергію за допомогою кисню, а в результаті обміну речовин виділяють вуглекислий газ. Поживні речовини йдуть також на утворення і оновлення різноманітних частин організму. Через 6 тижнів після народження миша вже здатна розмножуватися.

 

Хімічні реакції в тілі миші дозволяють їй рухатися і зігріватися. Самиця миші видобуває з корму енергію, а також поживні речовини, які переробляє в молоко для дитинчат. Під час дихання миша поглинає кисень і виділяє вуглекислий газ – один із «відходів» обміну речовин. Мишенятам для росту потрібні поживні речовини та енергія, яка отримується з їжі.

 

ПОРЯДОК З ХАОСУ

Без пального і мастила автомобіль не буде їздити, а через кілька років поржавіє й розвалиться. Така доля неживих предметів. 

 

 

Живі істоти витрачають енергію, яку отримують ззовні, не лише на роботу, але й на «будівництво» і «ремонт» свого тіла. Здатність до створення складних структур із простих властива лише живим організмам і зникає після їхньої загибелі.

 

 

У цій раковині колись жив морський молюск наутилус. Виростаючи, він постійно збільшував розмір житла, відкладаючи кальцій для нових камер.

 

ЖИТТЯ РОСЛИН

Рослини не можуть пересуватися, але вони також живі істоти, як і ми з вами. Дуб поглинає енергію сонячного світла і утворює речовини, які потрібні йому для росту і розмноження. Хоча органів чуттів у рослин немає, всі вони реагують на світло.

 

    

 

ЖИТТЯ ПЛАНКТОНА

Більшість живих істот набагато дрібніші від людини. Крихітні планктонні організми (на знімку) кочують по водних просторах. Хоч які малі окремі частини планктону, його загальна маса на планеті становить багато мільярдів тонн.

 

   

 

БЕЗДУШНИЙ АВТОМАТ

Яким би живим не здавався робот, це всього лише машина. Так, роботи пересуваються за рахунок енергії. Але вони не можуть добувати її самостійно і в цьому повністю залежать від людини. Крім того, роботи не здатні рости і розмножуватися. Без ремонту вони в кінці кінців розпадаються на частини.

Змінити свої розміри і форму без допомоги людини робот не може.

 

За матеріалами "Дитячої ілюстрованої енциклопедії  "НАУКА"" видавництва "Дорлінг Кіндерслі", Великобританія, 1993 р.

<<  Живі організми  <<  Зміст  >>  Як виникло життя?  >>

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак