Обрати школу:

Живі організми

 

<<  Зміст  >>  Що таке життя?  >>

Живі організми

Життя на землі можна зустріти усюди: на хлібній крихті ростуть  найдрібніші плісняві гриби, крапля річкової води кишить мікроскопічними створіннями… Організми населяють і величезні ділянки суші, і неосяжні морські простори. Вони живуть і розмножуються навіть у таких районах, де умови, здавалось би, для життя непридатні – у випалених сонцем пустелях і на льодових вершинах гір.

 

    

 

Біологія – це наука про всі прояви життя. Вона вивчає і найдрібніші живі істоти, яких розрізняють лише під мікроскопом, й істоти, які набагато більші за нас з вами. Біологи намагаються зрозуміти будову і функції живих організмів, а також їх зв’язки один з одним та з неживою природою нашої планети.

 

   

 

ОРГАНІЗМИ І ВИДИ

Для біолога слово «організм» означає будь-яку живу істоту – чи то бактерія, рослина, комаха або людина. Часто біологи користуються і словом «вид». Вид – це група організмів, або особин, здатних при схрещуванні один з одним давати плодюче потомство. Наприклад, леви і страуси – це окремі види. Організми на малюнку зверху також відносяться до різних видів. Вони можуть успішно схрещуватися лише з собі подібними. Як правило, кожен організм живе самостійно, але іноді багато особин одного виду об’єднуються в колонії, члени яких тісно взаємопов’язані, а іноді навіть не можуть співіснувати один без одного.

 

БІОЛОГИ ЗА РОБОТОЮ

У ХIХ ст. біологи  зазвичай вивчали тварин, вбиваючи і колекціонуючи їх. Метелики-ведмедиці, зображені на малюнку зверху, - лише частина типової музейної колекції, що нараховує тисячі експонатів. Наукова користь колекціонування тварин є незаперечною, але вона може завдати серйозного збитку рідкісним видам. Сьогодні, коли охорона природи стала однієї з головних проблем людства, біологи частіше вивчають організми у природних умовах.

 

 

ФРІДРІХ ВЕЛЕР

Хімічна основа організмів – сполуки вуглецю. Ще на початку ХIХ ст. багато вчених вважали, що у цих сполук у живих істот і неживих об’єктів різна природа. Це уявлення, яке назвали віталізмом, спростував у 1828 р. німецький фізик Ф. Велер (1800-1882). Із речовин, які зустрічаються лише в неживій природі, він синтезував сечову кислоту  – сполуку вуглецю, яка утворюється в організмі тварин.

    

 

ЖИТТЯ, ЩО ЗАЧАЇЛОСЯ

Цей на перший погляд нерухомий предмет – повна життя рослина літопс, або, як його ще називають, «живий камінь». Вона росте у пустелях Південної Африки, де більшу частину року майстерно маскується під камінь. Але, як і всім рослинам, їй необхідно розмножуватися, і ось у літопсу з’являються яскраві квіти. Комахи запилюють їх, переносячи пилок із квітки на квітку, після чого утворюється насіння. 

 

    

 

ВИВЧЕННЯ ПРИРОДИ

Англійський натураліст Генрі Бейтс (1825-1892) – один з перших європейців, що вивчали природу дощового лісу Амазонії в Південній Америці. Він відкрив безліч нових видів тварин і рослин. Учені й досі виявляють невідомі науці види живих організмів.

 

    

 

З іншої сторони, через втручання людини в життя дикої природи багато видів зникає з лиця землі.

 

 

 

  

 

  

 

За матеріалами "Дитячої ілюстрованої енциклопедії  "НАУКА"" видавництва "Дорлінг Кіндерслі", Великобританія, 1993 р.

<<  Зміст  >>  Що таке життя?  >>

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак