Обрати школу:

Звернення до батьків з приводу кіно-клубу

 

Дорогі батьки! Ми започаткували для підлітків нову кіно-програму «Камо грядеши»основою якої є перегляд і обговорення з дітьми художніх фільмів.

 

Хочемо наголосити, що ця програма не є розважальною. Фільми ми добираємо морально-виховного спрямування, ті, які за своїм змістом здатні благотворно впливати на формування дитячої особистості, здатні продемонструвати дітям загальнолюдські цінності, різні стилі поведінки, типи людських стосунків, приклади обрання того чи іншого життєвого шляху і, що найголовніше, продемонструвати дітям наслідки цього вибору. 

 

Існує багато різних педагогічних методів виховання, але найдієвіший і найефективніший був застований Тим, Кого називали Вчителем з великої літери – Ісусом Христом. Він учив людей правильно і гідно жити за допомогою притч – життєвих історій, легких для сприйняття, простих для розуміння, але повчальних і мудрих. 

 

Саме цей метод виховання і покладений в основу підліткової програми «Камо грядеши». Питання, що складені для обговорення кожного фільму, покликані не тільки розкрити глибину людських стосунків,  причини і наслідки людських вчинків, а й, головне, дати можливість дітям зі сторони подивитися на доросле життя, в яке вони дуже скоро мають вступити. 

 

Вчитися, як ми всі добре знаємо, можна або на чужих, або на власних помилках, третього не дано. Саме тому, щоб уберегти наших дітей від власних життєвих помилок, які іноді кардинально впливають на долю і визначають усе подальше їхнє майбутнє, ми і пропонуємо вам і вашим дітям цей курс – по суті «школу життя», в якій будемо разом вчитися застосовувати Закони Божі на практиці.

 

Підкреслюємо – пропонуємо «вам і вашим дітям». Без вашої повноцінної участі, дорогі батьки, нам не обійтись! Без вас душі ваших дітей залишаться не преображеними.

 

Фільми, які ми пропонуємо дітям для перегляду, незвичні для сучасних дітей, смак яких суттєво зіпсований «ширпотребівськими» екшинами та блокбастерами. Якщо ж ми хочемо, щоб наші діти (що є дітьми 21 століття, учнями шкіл європейської держави, а головне, свідомими християнами) були здатними сприймати і любити класику - замислюватися над вічними питаннями разом із Гамлетом, співпереживати красуні Наталці-Полтавці, співставляти себе із князем Мишкіним – якщо ми хочемо, щоб наші діти не просто жили собі як небудь, а жили осмислено і по-людськи красиво, ми мусимо допомогти їм навчитися цієї майстерності. Наша батьківська задача – вивести їх на правильний життєвий шлях і йти разом з ними доти, доки вони не відчуєть цей шлях своїм власним.

 

Ми дуже добре розуміємо, НАСКІЛЬКИ діти, особливо підлітки, зараз зайняті. Понад міру, і це величезна проблема. Але ми знаємо також, що у цьому страшенному цейтноті дітям, тим не менш, вдається викроїти час, щоб посидіти в інтернеті чи переглянути голлівудські кіно-новинки.  Це зрозуміло, бо без якогось культурного життя неможливо існувати. Але ж про те і мова, щоб воно було справді культурним. 

 

Фільми цього курсу могли б витіснити псевдокультурну програму дитини, замінивши чимось справді цінним. І ще важлива деталь: перегляд таких фільмів має бути сімейним (заради дитини!!!) – тоді б це дало вам, дорогі батьки, безцінні хвилини спільного дружного існування у єдиному духовному полі, адже ви могли б коментувати та пояснювати дитині складні життєві перипетії, непомітно направляючи їхні думки. Це якраз той час і та благодатна можливість, коли ви укріплюєте зв`язок із своїми власними дітьми – це миті взаємної довіри, близькості, миті встановлення вашого морального авторитету і проявлення вашої мудрості і досвіду. Перше обговорення фільму має відбуватися ще вдома між вами і дітьми, і, мабуть, немає кращої нагоди без занудних настанов і моралей навчити їх важливим життєвим істинам. Думаємо (впевнені!), що це вартує декількох годин на тиждень.

 

Тож, дорогі батьки, рушаймо в цю життєву подорож разом із нашими дітьми! Поки вони не наберуть швидкості і не впевняться у напрямку, ми їм потрібні!

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак