Обрати школу:

Чому Бог добрий, а світ злий?

 

Діти питають у Бога

Чому Ти добрий, а світ злий?"
(Богдан, 9 років)
Чому світ такий жорстокий?"
(Марія, 11 років)

«Чому в світі так багато зла і куди дивиться Господь? Як поєднуються Божа доброта і зло світу, Ним створеного?"

Дуже серйозне запитання, в православній практиці воно називається "теодицея" - виправдання Бога, Його благості, незважаючи на наявність зла у світі.

Це основна перешкода для прийняття Бога, тому дуже важливо зняти всі сумніви.

Одного разу, в недільній школі на уроці з вивчення Старого Завіту дитина восьми років на сентенції вчителя з приводу всемогутності і всеблаженства Бога зауважила: "Якщо Він все може і такий добрий, чому Він не знищить зло?" Відповіддю на його запитання було також запитання в свою чергу: "А де, на твою думку, в чому, знаходиться зло?" (Перед цим діти пройшли вже гріхопадіння, вигнання з раю, і всесвітній потоп). "Хто носій зла? Воно є в природі, в рослинах, каменях, морях, лісах, горах?.. Ні. Носій зла тільки людина, вона це зло понесла в собі з раю, і тільки в людині воно перебуває. Якщо уявити собі планету без людей, то це знову буде рай, тихий, спокійний, без катаклізмів. Одного разу Бог вже очищав цю планету від зла потопом. Отже, щоб знищити зло, потрібно знищити нас із тобою. Ти згоден на це? Ні? От і Бог цього не хоче, саме з милосердя і благосні Своєї Він цього не робить! Він дає нам можливість поборотися за життя. Але спочатку нам потрібно витравити із себе зло".

Нас треба б знищити, настільки ми порочна і пропаща планета, а Господь все чекає. І Він не просто чекає - Він рятує, Він опустився сюди у зло, щоби показати, як можна від зла врятуватися. Ми повинні зло побороти самі. Точніше, ми повинні включитися в боротьбу зі злом. Самі ми цього не зможемо зробити, зло величезне, але і без нас Бог не може нас очистити від зла (яке вже є нашою сутністю), потрібна наша вільна воля.

Дуже поширена думка: Бог - мій охоронець (тілоохоронець), ось нехай і охороняє. Уявимо собі світ, де Бог служить нам, виконує наші бажання. Тоді він не Бог, а джин із пляшки. Наші стосунки з Богом набагато складніші. Не Він нам повинен служити, а ми Йому, але при цьому, служачи Йому, ми служимо собі саме через Його благість по відношенню до нас, бо так ми стаємо кращими. Адже служити Йому, це виконувати Його заповіді, які можна звести в одну: «Будь досконалим, як Отець твій досконалий».

Не тілоохоронець Він наш, а душеохоронець. Тіло вже приречене, його немає сенсу рятувати, воно нам служить тільки для того, щоб ми встигли зрозуміти, що у нас є ще безсмертна душа. Нам час даний перед вічністю. І земне життя - це тільки шанс на життя, і цей шанс так просто не дається, за нього треба боротися, причому боротися з самим собою. Взагалі, щоб «виправдати» Бога, потрібно, перш за все, змістити акцент з життя земного на життя вічне. Тільки цей кут зору на Бога пояснює Його дії.

Якби Бог за нас все вирішував, без нашої участі, згоди і волі, хто б ми такі тоді були? - безсловесні і безправні істоти, на тваринному рівні. А у нас високий статус, ми співробітники Богу, ми покликані творити цей світ, а не пасивно в ньому брати участь. Тому людина повинна не спостерігати за сутичкою, сховавшись за спиною у Бога, а боротися, пам'ятаючи, що за спиною у неї Господь. Тільки тоді людина цар природи, якою вона і була створена. Тільки тоді вона росте над собою, тільки тоді вона уподібнюється Всевишньому.

А страждання і біди? Ми знаємо добре, що без них мужик не перехреститься. Якби людина не переживала іноді кризи і не мучилася б відчайдушно, чи шукала б вихід? Навряд чи. Це в природі людини. Ось це і називається «народитися в гріху»: наша природа, сутність, внаслідок первородного загальнолюдського гріха "намагнічена" на гріх. Ми повинні поміняти полюси, але для цього грунт повинен піти у нас із-під ніг. Повинні похитнутися всі наші початкові порочні установки, і цей "землетрус" має бути настільки сильним, щоби все в нас перевернулося.

Не страждання тіла - найстрашніше. Тілесні страждання можуть бути благословенними, якщо вони рятують душу (чи того, хто страждає, чи того, хто співстраждає). Святі Отці говорили, що насіння добра не проросте в серці людському, якщо воно не буде переоране стражданнями, хворобами і втратами, і якщо не буде полите сльозами. В земному благополуччі серце кам'яніє, саме тому, скажімо, багатому важко увійти в Царство Боже. Ситий голодного не зрозуміє, і щасливий не затьмарить свого щастя нещастям інших. Щастя егоїстично.

Але не в цьому біда щастя. Земне щастя складається з земних утіх (крім справжнього кохання, саме тому воно і називається «неземним»). Земне щастя тілесно, а тіло не вічне. Тому і щастя земне примарне. Це по-перше. А по-друге, і головне, тіло агресивне по відношенню до душі, воно її пригнічує. Це сталося після гріхопадіння: тіло стало плоттю, вийшло з-під контролю і домінує над душею. Це порушення задуму Божого: тіло не зло, але воно повинно бути в руках у душі, точніше – у духа.

Не Бог посилає напасті, просто ми існуємо в хворому світі. Примітивне уявлення про Бога: Він повинен, як поліцейський, негайно карати лиходія і нагороджувати праведника. Але тоді мотивом робити добро було б не добро, як таке, а страх покарання за зло, тобто духовне насильство. Злочинець, який боїться кримінального кодексу, все одно по суті своїй залишається злочинцем і, якби не було тюрми, творив би злодіяння. Добро має бути прийнято безумовно, усвідомлено, без будь-якого тиску. Тільки тоді людина перестає бути злочинцем. Їй уже не потрібен закон, як знаряддя кари, людина не піде на злочин тому, що це їй уже не властиво. Добро і Істина мають приваблювати людину своєю красою, а зло органічно відштовхувати. Протоієрей Олександр Мень розповідав красиву казку про царівну, яка переодягалася в босу жебрачку, щоб перевірити, чи дійсно люблять саме її, чи тільки її багатства. «Істина хоче, щоб її любили босоніжкою». Вона себе не нав'язує очевидністю. Її потрібно розгледіти.

Не Бог - джерело зла. Зло є відсутністю добра, як темрява - відсутністю світла. Джерелом зла є противник Божий, який діє через людей, в тому числі і через нас. Йому потрібно активно чинити опір, тому що перемогти глобально він уже не може, кінець його вирішений, але він має намір потягнути за собою якомога більше здобичі. Його вплив на людей насильницький, але підступний. Його насильство солодке, привабливе, спокусливе. Сатана тим і страшний, що робить зло немовби добром, а добро оголошує злом. Він діє непомітно. Підміняє систему цінностей. Людина зачарована ним, збита з пантелику. По суті, сатана пропонує людині земний рай, але в обмін на душу. Згадаймо, що сатана запропонував Христу під час 40-денної спокуси в пустелі? - Все, чого тільки можна побажати: ситість, неушкодженість і владу (зробити камені хлібами, кинутися вниз з купола храму і не розбитися, стати володарем світу, але при цьому поклонитися сатані). Христос відкидає цей образ щастя земного, в тому числі і неушкодженість, яку ми вимагаємо від Бога. Він, Син Божий, не захотів, щоб ангели понесли Його на крилах, щоб він не спіткнувся об камінь. Христос відповів: «Відійди, сатано». І написано, сатана відійшов до часу. Тільки до часу!.. Навіть Христа він спокушав. І торжество божевілля, і саме розп'яття - це, звичайно, бенкет сатани. Ось це і є момент богозалишеності, навіть Христос його пройшов. Це найстрашніше випробування, коли зло, що обрушується, перевершує людські сили і вбиває. Але тільки в рамках часу. Із вічності сатана викинутий, там він безсилий.

Ось чому Бог повинен був прийти до нас на землю і стати Людиною. Захистити нас від зла неможливо, тому що зло не зовнішнє, а внутрішнє. Звучати голосом пророків було мало. Єдина можливість врятувати людину - це Богу стати поруч з людиною в самому жерлі пекла, страждати разом з нею, Тілом бути у владі сатани, щоб Духом вивести з цієї влади. Прикладом Своїм. Стати Світлом у темряві, щоб було ясно, куди йти. Він Сам Собою показав, як можна перемогти зло. У боротьбі зі злом і є наше спасіння, у самій боротьбі. Ось Божий план порятунку людини: не заточити нас у золоту непроникну для зла клітку, а вивести з царства зла переможцем, гідним бути Божим співрозмовником у вічності.

Вчитель недільної школи "ЧАДО"
Наталія Ващенко
 
 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак