Обрати школу:

Матерія. Стан речовин

 

<<  Зміст  >>  Зміна стану речовин  >>

МАТЕРІЯ

Все, що ви бачите навколо – книга у ваших руках, затишне крісло, краплі дощу за вікном, - є матерією. Але матерія – це не лише те, що можна роздивитися і поторкати: повітря, яким ми дихаємо, також матеріальне, як і зірки, розкидані у Всесвіті, і живі організми, що населяють нашу Землю, і неживі скелі… Вся матерія побудована з дрібних частинок – атомів. Атоми складаються зі ще більш дрібних елементарних (субатомних) частинок.

 

Будову матерії та закони, згідно яких атоми з’єднуються, утворюючи безліч різноманітних частинок, вивчають науки хімія та фізика.

 

    

 

Виникнення матерії

Як вважає більшість вчених, уся матерія у Всесвіті утворилась у результаті  колосального вибуху (його називають Великий вибух), який супроводжувався виділенням величезної кількості енергії. Через кілька секунд після вибуху окремі згустки енергії перетворились у найдрібніші частинки, з яких потім утворились атоми.

* Однак, так думають не всі науковці. Серед вчених багато таких, які не поділяють думку про те, що всесвіт міг з`явитися з нічого сам по собі. Та головне – як могло саме по собі виникнути життя? Вони приходять до висновку, що за розумно створеним світом стоїть Розумний Творець.
      * - коментар наш.

 

Нежива матерія

Більша частина матерії у Всесвіті нежива. Вона не може рости, відтворювати себе і самостійно рухатися. Приклад неживої матерії – скельні породи, з яких складена земна кора.

 

Жива матерія

Землю населяє безліч живих організмів. Але чи є щось спільне у метелика і каміння? Звичайно: вони складаються з атомів. Відмінність полягає у тому, що метелик не просто рухається, він живе...

 

Елементарні частинки

Для спостереження за елементарними частинками та їх ідентифікації застосовують бульбашкову камеру – посудину з рідким воднем, що знаходиться поблизу точки кипіння. Частинка пролітає через камеру, рідина вздовж траєкторії закипає, утворюючи слід із бульбашок (трек). Самі частинки невидимі, а їхні сліди не лише добре помітні, але й розрізняються в залежності від типу частинок.

 

Народження хімії

Сотні років тому, коли ще нічого не було відомо про атоми, вчені, яких називали алхіміками, прагнули взнати, з чого складаються речовини. Вони безуспішно намагались перетворити свинець у золото і віднайти рецепт «еліксиру молодості», який дарує безсмертя. Навряд чи серед алхіміків було багато жінок, але на латині алхімія отримала назву, що в перекладі означає «жіноча робота».

 

Основоположники хімії

Основоположником хімії вважається французький учений Антуан Лавуазьє (1743-1794). Він помітив, що при прожарюванні речовини на повітрі її маса збільшується, оскільки до речовини приєднується газ кисень. Так була відкрита реакція окислення. Марі Лавуазьє (1758-1836), дружина вченого, перекладала наукові статті чоловіка і сприяла розповсюдженню його ідей.

 

СТАН РЕЧОВИН

 

Уявіть собі скелясті гори, озеро з прозорою блакитною водою і хмари, що пливуть над ними. Ця картинка ілюструє ті три стани, у яких може перебувати речовина. Гори – це тверда порода, вода в озері – рідина, а хмари – газ. Тверді тіла мають певні об’єм і форму, але є серед них і такі (наприклад, ластик), форма яких легко змінюється. Більшість твердих тіл жорсткі. У рідин незмінний об’єм, але невизначена форма, а у газів немає ні об’єму, ні форми. Рідини і гази текучі. Більшість газів невидимі. Речовини у трьох станах поводять себе інакше. Це залежить від того, наскільки вільно рухаються частинки, що їх складають.

 

Тверде тіло

Тверде тіло має певну форму. Змінити її можна, лише приклавши зусилля, тому що молекули у твердій речовині міцно зв’язані один з одним.

Молекули у твердому тілі щільно «упаковані». Вони притягуються одна до одного так щільно, що можуть лише коливатися, майже не рухаючись з місця.

 

Рідина

Зверніть увагу на те, що вода, яку ви наливаєте у склянку, набирає форми цієї склянки, а якщо ви розіллєте воду, то вона розтечеться по поверхні столу. Коли ми переливаємо рідину з однієї посудини в іншу, змінюється її форма, але не об’єм.

Молекули в рідинах притягуються одна до одної і утворюють згустки, які ковзають один по одному і переміщуються з місця на місце.

 

Газ

Молекули газу швидко і вільно рухаються, тому він відразу ж заповнює будь-який простір. У газу немає власних об’єму і форми – він приймає форму тої посудини, в якій знаходиться. Наприклад, легкий газ гелій заповнює цього надувного папугу. Відстань між молекулами газу легко змінюється, тому будь-яке тіло вільно проходить крізь газ.

Молекули в газі знаходяться далеко одна від одної; вони рухаються з великими швидкостями і слабко взаємодіють між собою.

 

Плазма

Плазма – це четвертий стан речовини, спостерігається досить рідко. Він існує лише при дуже високих температурах усередині Сонця та інших зірок, а також на Землі при низьких тисках. Плазму утворюють атоми, розщеплені під дією електрики чи високих температур. У цій кулі центральний електрод оточений плазмою. Якщо торкнутися поверхні кулі, виникне розряд.

Атоми розщеплюються на частинки, які називають іонами та електронами.

 

ТЕСТ. Матерія. Стан речовин:

1) Що таке матерія? Приклади? 

2) Як виник всесвіт? Що припускають науковці? Що про це говорить Біблія? 

3) Приклади живої і неживої матерії?

4) Як називається наука, яка вивчає склад речовин?

5) Хто вважається першим хіміком?

6) Які є три стани речовин?

7) Як пов`язані молекули в твердому тілі, рідкому та газі?

8) Як називається 4-й стан речовин?

9) Що більш в`язке: вода чи мастильна олія?

 

За матеріалами "Дитячої ілюстрованої енциклопедії "НАУКА"" видавництва "Дорлінг Кіндерслі", Великобританія, 1993 р.

<<  Зміст  >>  Зміна стану речовин  >>

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак