Обрати школу:

Як виникло життя?

 

<<  Що таке життя?  <<  Зміст  >>

ЯК ВИНИКЛО ЖИТТЯ

НАША ПЛАНЕТА існує близько 4,5 млрд. років. Спочатку це була розпечена куля. Землю бомбили метеорити і трясли вулканічні виверження. Поступово планета остигала і заспокоювалася. Постійне випаровування води вело до виникнення хмар, з яких лилися дощі. Ось у цій воді біля 3,5 млрд. років тому і зародилося життя. На думку деяких вчених, життя виникло само по собі – в результаті випадкових хімічних реакцій, які протягом мільйонів років перетворювали прості речовини на живі організми.

* Однак, так думають не всі науковці. Серед вчених багато таких, які не поділяють думку про те, що всесвіт міг з'явитися з нічого сам по собі. Та головне - як могло саме по собі виникнути життя? Вони приходять до висновку, що за розумно створеним світом стоїть Розумний Творець.

* - коментар наш. 

 

    

 

НАЙДРЕВНІШІ ФОРМИ ЖИТТЯ

Ці прості, схожі на рослини організми – синьо-зелені водорості, чи ціанобактерії. Вони живляться за допомогою фотосинтезу. Геологи виявили закам’янілі ціанобактерії, вік яких близько 3,5 млрд. років. Вважають, що це найдревніші живі організми на Землі.

 

ВІД ПРОСТОГО ДО СКЛАДНОГО

У морях і атмосфері древньої Землі містилися лише прості хімічні речовини, зокрема вода, метан, аміак і водень. У своєму знаменитому досліді Юрі та Міллер, запаявши в колбу суміш цих речовин, вирішили вияснити, що відбудеться, якщо вони вступлять в реакцію один з одним.

    

 

Під дією електричних розрядів речовини у колбі вступають у хімічні реакції. У запаяній колбі – суміш парів води, метану, аміаку і водню.

 

РЕЗУЛЬТАТИ

Через тиждень Юрі та Міллер виявили у суміші нові, більш складні сполуки. Серед них  були і молекули амінокислот, з яких складаються білки. Білки ж грають ключову роль у життєдіяльності усіх організмів.

 

ЖИВЕ З ЖИВОГО

Колись вважалося, що живі організми можуть виникати з неживої матерії: личинки мух, наприклад, розвиваються з м’яса, що гниє.

 

М'ясо, на якому відклала яйця ця муха-падальниця, ще довго буде слугувати кормом для її  личинок, що вилупилися.

 

Але досліди італійського натураліста Ладзаро Спалланцані (1729-1799) і французького мікробіолога Луї Пастера (1822-1895) заперечили це уявлення. Сьогодні вже кожен знає, що живі організми виникають лише в результаті розмноження.

 

    

 

КОЛИСКА ЖИТТЯ

Уявіть собі молоду Землю, у водах якої містяться лише найпростіші речовини. Під впливом сонячного світла і грозових розрядів вони цілком могли вступати в хімічні реакції. Не виключено, що в результаті деяких реакцій з’явилися сполуки, здатні до самокопіювання, а також мембрани (оболонки), що їх захищають.

 

ЖИТТЯ ПОЗА ЗЕМЛЕЮ

Якщо на Землі життя зародилося в результаті випадкових хімічних реакцій, не виключено, що воно могло виникнути і на інших планетах. В основі земного життя лежать сполуки вуглецю, зокрема амінокислоти. Сліди амінокислот виявлені в метеоритах, а астрономи довели присутність простих сполук вуглецю у космічному пилі.

    

 

ХІМІЧНА КОПІЯ

Життя могло виникнути зовсім просто. Можливо, що якась хімічна сполука цілком випадково кілька разів прореагувала з іншими, і в результаті виникла її копія. Ця копія після такого ж ланцюга реакцій дала нову копію. Так могли «розмножуватися» хімічні сполуки.

* Існує і інший погляд на появу живих організмів. Життя - настільки складне і незбагненне явище, і його існування залежить від одночасного збігу такої великої кількості обставин, що уявити собі, що це могло статися випадкого, просто неможливо. До того ж, науково доведено, що живе з неживого саме по собі не з`являється. Отже, наука поки що пояснити первинне зародження життєвих процесів не може. Людству самостійно збагнути цю велику таємницю не під силу, однак її відкриває нам Божественне Откровення.

* - коментар наш.

 

За матеріалами "Дитячої ілюстрованої енциклопедії  "НАУКА"" видавництва "Дорлінг Кіндерслі", Великобританія, 1993 р.

<<  Що таке життя?  <<  Зміст  >>

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак